czwartek, 8 października 2015

Co by tu na obiad?
Ze względu na to, że jestem kaszomaniaczką, a moje dziecko nie może jeść mąki pszennej, kasza jaglana często gości na naszym stole. Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną zapraszam do przeczytania artykułu: http://kobieta.onet.pl/zdrowie/zycie-i-zdrowie/kasza-jaglana-zdrowotne-wlasciwosci-kiedy-szkodzi-przepisy/c54jz
U mnie dzisiaj TARTA JAGLANA 4 SERY
Przepis:
Ciasto
200 g suchej kaszy jaglanej
1 jajko
szczypta soli
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka sosu sojowego
0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżka czosnku niedźwiedziego

Farsz
100 ml Passaty pomidorowej
1 ząbek czosnku
pieprz ziołowy, sól,
ser gorgonzola
ser feta
ser mozzarella
ser żółty
4 jajka
3 łyżki śmietany18%

Kasze jaglaną przelewamy wodą. Następnie wrzucamy do osolonej gotującej się wody (proporcje 1:2). Ugotowaną kaszę blendujemy z jakiem, czosnkiem niedźwiedziem, mąką kukurydzianą, sosem sojowym i przyprawami. Powstałe ciasto wlewamy do naczynia na tarte.

Passate pomidorową gotujemy w małym garnuszku. Dodajemy drobno posiekany czosnek i przyprawy. Wylewamy na ciasto. Następnie kładziemy sery (w proporcjach jakie najbardziej lubimy)
W oddzielnym naczyniu łączymy: Jaja, przyprawy i śmietanę. Następnie wylewamy powstały sos na ciasto i farsz. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 30-40 min.
Najlepiej podawać z pomidorami lub sałatką ze świeżych warzyw.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz